-
Sterre Elisabeth Mokken
Coördinerend Onderzoeker / MD/PhD-kandidaat bij de afdeling Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie van het Amsterdam UMC
De GenderAid en alle gerelateerde studies maken deel uit van mijn PhD-Onderzoek: “Samen Beslissen in Genitale Genderchirurgie“
Het allerbelangrijkste voor mij is om het woord weer terug te geven aan de populatie, want een opleiding is niet vergelijkbaar met een levenservaring. Om die reden ben ik sinds de start van mijn opleiding geneeskunde betrokken bij onderzoek binnen de (chirurgische) wereld van de genderdysforie. Het doel van mijn PhD-onderzoek is om vóór en dóór de populatie ontwikkelingen door te voeren om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Dit betreft keuzehulpen voor genitale genderchirurgie, om zo beter te informeren terwijl de belangen van het individu worden gewaarborgd.
-
Merel van Eick
Onderzoeksassistente bij de afdeling Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie van het Amsterdam UMC
Naar mijn mening is medische zorg het beste als het patiëntgericht is. Hiervoor is een ander perspectief dan dat van de arts essentieel. Wat mij aanspreekt in het onderzoek voor de genitale gender keuzehulp is de nauwe samenwerking tussen de populatie en het diverse hulpverlengingsteam. Het lijkt mij heel waardevol om kennis van kwalitatieve onderzoeksmethoden en de ervaringen van patiënten te combineren voor toegankelijke informatievoorziening.
-
Kushal Adyee Banwari
Onderzoekstudent bij de afdeling Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie van het Amsterdam UMC
Ik ben master geneeskunde student aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Momenteel ben ik bezig met mijn wettenschappelijk stage. Ik heb gekozen voor deze stage omdat ik interesse heb in Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie. Naast mijn interesse in het vak vind ik de arts-patiënt relatie erg belangrijk. Bij het onderzoek ‘samen beslissen in genitale genderchirurgie’ kan ik mij goed focussen op de ontwikkeling van mijn competenties als toekomstige medicus. Ik hoop zoveel mogelijk te leren van de verschillende disciplines binnen het onderzoek.
-
Drs. Yoshita Jagernath
Basisarts/ onderzoeksstagiaire bij de afdeling Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie van het Amsterdam UMC
Nadat ik was afgestudeerd als arts, besloot ik mijn interesse in het verbeteren van de zorg te verbreden met de Master Health Care Management aan de Erasmus Universiteit. Op de afdeling Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie kan ik mijn kennis als arts en als gezondheidsmanager toepassen in een groot multidisciplinair team die zich inzet om de beste zorg te leveren. Het is een uitdaging om de verschillende perspectieven van zorgverlener, manager en patiënt samen te brengen, maar het mooie is dat we met onderzoek hierin grote stappen maken.
-
Drs. Müjde Özer
Plastisch Gender Chirurg BovenIJ Ziekenhuis, Medisch Seksuoloog , commissielid bij NVVS en ESSM en PhD-Onderzoeker bij het Amsterdam UMC, Amsterdam
Sinds 2012 werk ik als plastisch chirurg met een subspecialisatie in genderchirurgie en seksueel welzijn. Ik ben van mening dat genitale zorg van fundamenteel belang is aangezien vorm, functie en seksueel genot met elkaar verweven zijn. Zorgvuldige aandacht, kennis en toewijding is essentieel. Om deze reden ben ik ook bestuurslid van ‘The European Professional Association of Transgender Health’ en ben ik nauw betrokken bij veelvuldig onderzoek en richtlijnen. Bovendien ben ik nu mijn PhD-onderzoek aan het afronden betreft seksueel welzijn na genitale chirurgie.
-
Dr. Tim van de Grift
Arts in opleiding tot Psychiater/Medisch Seksuoloog en Postdoctoraal onderzoeker bij het Amsterdam UMC
Ik vind het belangrijk om kwalitatief goed onderzoek te doen naar onderwerpen die er toe doen voor patiënten. Mijn persoonlijke interesse gaat uit naar thema’s op het snijvlak van lichaam, geest en maatschappij. Bij onderzoek naar transgenderzorg en de uitkomsten hiervan is deze brede blik belangrijk. Tijdens het onderzoek leer ik veel van de transgendergemeenschap: Hoe worden de zorg en het onderzoek ervaren? Waar is behoefte aan? En hoe creëren we een samenwerking waarbij ieders ervaring tot zijn recht komt?
-
Prof. Dr. Margriet Mullender
Professor bij de afdeling Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie van het Amsterdam UMC
“Het geeft vooral voldoening als klinisch onderzoek direct leidt tot betere zorg.”
Ik begeleid een team van enthousiaste onderzoekers die de transgenderzorg vanuit de praktijk onderzoeken en innoveren. Valorisatie vormt de kern van mijn leeropdracht; kennisontwikkeling in nauwe samenwerking met stakeholders en directe toepassing daarvan in de praktijk. Met het ontwikkelen en (inter)nationaal implementeren van uitkomstmaten, kwaliteitsinstrumenten en instrumenten voor keuze- en beslisondersteuning kan dit onderzoek een belangrijke impact hebben op verbetering van de kwaliteit van de gender chirurgische zorg.
-
Prof. Dr. Mark-Bram Bouman
Plastisch Reconstructief Gender Chirurg bij het Amsterdam UMC en de Gender Clinic
Sinds 2003 ben ik werkzaam als reconstructief gender chirurg in het Amsterdam UMC. In mijn ervaring is een laagdrempelige aanpak cruciaal, waarin het uiten van verwachtingen en het naleven van onderling respect centraal staat.
Verder ben ik nauw betrokken bij nieuwe ontwikkelingen binnen de genderzorg, door middel van het begeleiden van onderzoekers. Door het combineren van onderzoek en praktijk hoop ik om de best mogelijke chirurgie toegankelijk te maken voor zo veel mogelijk mensen. -
Irene Fritschy
Onderzoeksstudent bij de afdeling Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie van het Amsterdam UMC
Sinds het afgelopen jaar werk ik mee aan het project ‘samen beslissen binnen de genitale genderchirurgie’. Ik focus mij met name op de ontwikkeling van keuzehulpen om het keuzeproces rondom de genitale gender chirurgie te verbeteren. Tijdens dit onderzoek was het bijzonder voor mij om te zien hoe vitaal het inzicht van de patiënt is voor het verbeteren van de zorg. Ik hoop mij dan ook in de toekomst verder te kunnen ontwikkelen en richten op het gebied van deze gepersonaliseerde patiëntenzorg en de implementatie hiervan.
-
Imke van Hal
Onderzoeksstudent bij de afdeling Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie van het Amsterdam UMC
Momenteel studeer ik geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht, maar vanwege mijn interesse in de transgenderzorg heb ik voor mijn onderzoeksstage het Amsterdam UMC benaderd. Sindsdien ben ik betrokken bij het onderzoek ‘samen beslissen binnen de genitale genderchirurgie’. Wat ik heel leuk vind aan dit project, is dat ik de feedback van de populatie direct kan verwerken in het eindproduct. Het is bijzonder om te zien hoe betrokken deze populatie is bij de ontwikkelingen in de zorg.
-
Dr. Kevin Veen
Arts/ Postdoctoraal onderzoeker Erasmus MC
De keuze voor de beste behandeling kan afhangen van meerdere patiëntkenmerken en persoonlijke voorkeuren. Zeker in de transgenderzorg moeten persoonlijke voorkeuren goed worden afgewogen om tot een beleid te komen dat bij het individu past. In mijn onderzoek probeer ik statistische modellen te ontwikkelen die op maat gemaakte adviezen kunnen geven en inzichtelijk kunnen maken wat jij belangrijk vindt. Daarnaast ondersteun ik de afdeling Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie van het Amsterdam UMC met epidemiologische adviezen.